Поддръжка на хладилно оборудване

Периодът, в който пролетта чука вратата ни, е прекрасно време да поговорим за това как правилно да поддържате Вашата търговска хладилна система (или машина за лед) и да я подготвите за топлия сезон. Без значение от размера – от малки витрини за сандвичи и напитки и ледогенератори до големи фризерни помещения – всички те изискват график на поддръжка. Профилактиката и почистването на хладилните витрини и фризери не само ще попречи на охарчването Ви за скъпи ремонти и застой на бизнеса Ви, но и ще удължи живота на оборудването, като същевременно намали консумацията на електричество. Общественото мнение все още има тенденция да бъде “Ако не е счупено, не го поправяй” Е, точно както с поддръжката на вашия автомобил, сметките за големи и наложителни ремонти винаги надвишават таксите за регулярно обслужване и поддръжка.

 • Колко често трябва да се почиства хладилната система?

Това е доста сложен въпрос, имайки предвид разнообразието на охладители, фризери и ледогенератори. Например, ако вие притежавате оживен ресторант с фризер, в който можете да влезете, и където съхранявате голямо количество продукти, то е препоръчително да обслужвате системата си на тримесечна база, като минимум, защото кондензаторът е най-вероятно се намира на покрива и е изложен на атмосферни влияния. Въпреки това, по-малко мащабните хладилни системи може да се разминат с полугодишна (два пъти на година) поддръжка. Не сте сигурни в коя категория попада Вашата хладилна система? Обадете ни се или ни пишете през формата ни за контакт.

Чеклист за базова хладилна поддръжка:

 • Обезмасляване и почистване на кондензаторните бобини
 • Изчистване на дренажни линии
 • Проверка състоянието на уплътненията на вратите
 • Наблюдение и регулиране на термостата
 • Наблюдение на температурния цикъл
 • Проверка на компресора и окабеляването
 • Проверка на нивото на хладилния агент
 • Проверка на маслото на моторите
 • Проверка на термометъра
 • Проверка на изолацията на смукателната линия
 • Наблюдение и нагласяне на таймерите за размразяване

Съвети за поддръжка на хладилни системи и машини за лед:

Тук сме поместили някои съвети, които може да следвате, за да поддържате хладилната си система или машина за лед да работи безпроблемно в периодите между регулярните технически проверки.

 • Почиствайте кондензаторните рулони

Ако можете да получите достъп до кондензаторните рулони на охладителната система (за по-малки охладители те са обикновено на нивото на коляното), поддържайте ги възможно най-чисти, тъй като ако натежат надолу от лепкава мръсотия и грес, те могат да причинят проблеми. Някои кондензаторни рулони са далеч от погледа, но те все още изискват Вашите грижи. Хладилната единица може да продължи да функционира, когато кондензатора е мръсен, но тя ще работи по-трудно и ще струва повече пари в формата на сметки за електричество и неизбежни разходи за подмяна на компресор. Доста често се случва да се развали компресора заради прегряване поради мръсна серпентина и липса на поддръжка.

 • Почиствайте кошчето на машината за лед през седмица

Нужно е само една черна люспа или неприятно миришещо кубче, за да съсипете впечатлението на клиента за Вашия търговски обект. Избегнете лесно това неудобство и запазете клиентите си щастливи с бързо почистване на кошчето за лед на всеки няколко седмици. Първо, вземете леда и го поставете в чист хладилен фризер. След това избършете вътрешността на машината с мек почистващ препарат и изплакнете обилно. Накрая, дезинфекцирайте отвора за вода и се уверете, че филтърът за вода не е запушен със седименти.

 • Подменяйте филтрите за вода на машината за лед и избегнете кафявата слуз

Филтрите за вода на Вашата машина за лед трябва да се сменят на всеки шест месеца. Това не само помага за подобряване на качеството на леда, но също така подобрява скоростта, с която се произвежда той. Следете внимателно за кафява слуз, която обикновено се развива от специфични видове мая. Ако намерите тези утайки, бързото изтъргване може да не е достатъчно. Препоръчително е да се консултирате с ръководството за употреба на производителя на устройството за лед или ни се обадете.

 • Определете и поддържайте график

Това е най-важното условие, което трябва да спазвате – от всички изброени дотук. Почистването на машината за лед и извършването на поддръжка на Вашата хладилната система трябва да се прави редовно. Оставете притесненията си за това на нас. Еврофасилити Мениджмънт поддържа голямо разнообразие от търговски хладилни системи и ледогенератори, което позволява на собствениците на търговски обекти да се тревожат за по-важни въпроси – за бизнеса, например. Обадете ни се или се свържете с нас чрез нашата форма за контакт, и ние можем да създадем график за поддръжка за Вашата система още днес.