Днешният ламинат идва готов за сглобяване във формата на гладки или текстурирани отделни дъски с нут и ръбове като пера. Тези ръбове се плъзгат заедно без лепене като се щракат връзките или заключващата система, което позволява подът да се сглобява бързо на ръка или с дървен чук.

Преди ламинатът е бил достъпен само като дъска, която се залепва към пода. Сега качественият ламинат се произвежда като плаващ под, което означава, че дъските се захващат заедно в едно цяло парче. Това прави днешния ламинат 50% по-бърз за инсталация с много по -малко проблеми, възникващи по време на работа.

Нивата на устойчивост на износване и какво означават те

Степени и ниво на употреба

Както при повечето видове подови настилки, ламинатът идва със степен за качество – добра, по-добра и най-добра. Марката определя качеството и вариациите на модел, трайността и устойчивостта на влага, продължителността и обхвата на гаранцията (обикновено 15-30 години), и разбира се, цената на продукта. Класовете също определят типичното приложение на ламината – за жилищни и търговски цели.

Нивото на употреба е мярка, изразена в комбинация от цифри, с първото число показващо пригодността на продукта за жилищни приложения, а второто – за търговски инсталации. Тези цифри са включени в пиктограма, която ще видите в брошурите и върху кутията.

Ниво на ползване

При оценката на ламиниран паркет, всеки фактор тежи върху цената на продукта и да изберете най-високата оценка, която можете да си позволите, гарантира по-добре изглеждащ ламинат, който е с по-голяма продължителност и дава най-добрата възвръщаемост на парите Ви.

Абразия Клас (AC) – Оценки

В допълнение, ламинатът се оценява спрямо AC рейтинг (виж по-долу), за да се измери устойчивостта на влага, изгаряния, ожулвания, въздействие и петна. АС определя дали продуктът е подходящ за жилищно или търговско приложение.

АБРАЗИЯ КЛАСОВЕ (AC):

AC1 – Умерени Жилищни – подходящ за умерен трафик за области като спални и дрешници

AC2 – Основно Жилищна – подходящ за среден трафик за области като дневни и трапезарии

AC3 – Натоварени Жилищни / Търговски Умерени – подходяш за всички стаи в дома и лек трафик в търговски площи

AC4 – Основно Търговски – подходящ за всички стаи в дома и среден трафик в търговски площи

AC5 – Натоварени Търговски – подходящ за висок трафик в търговски пространства като универсални магазини

Имайте предвид, повечето жилищни помещения не се нуждаят от повече от AC-рейтинг 3, който също е подходящ за търговска употреба в пространства като хотелски стаи и малки офиси.

Купувайте качество, а не дебелина

Дебелината не е непременно показател за качество. Дванадесетмилиметров ламинат може да изглежда като най-добрият избор, защото има повече материал, но без качеството на сглобяване, Вие просто плащате за повече плоскости.

Противно на общоприетото мнение, дебелината на дъската е без значение за това колко дълго ламинатът ще издържи във времето. В действителност, материалите и методите, използвани за производството на продукта и качеството на релефа са нещата, които правят пода красив и издръжлив.

Потърсете ISO рейтинг на 9001, което е сертифициране на управлението на качеството и качеството на продукта, както и ISO 14001, който удостоверява екологични задължения.

За какво да гледате при избора на ламинат:

  • Един силен поддържащ слой и плътен основен слой
  • Ръбове, които са специално създадени, за да се присъедини към тях друга дъска посредством щракане – те трябва да са плътни, обработени ръбове, които създават безпроблемно плътно прилепване, които ще останат заключени през целия живот на ламината.
  • Автентична, добре отпечатана репродукция на твърда дървесина
  • UV повърхност, за да се предпази изображението от избледняване
  • Износващ слой с абразио клас (AC) 3 или по-висок
  • Клас, подходящ за вашите нужди и бюджет
  • ISO 9001 Оценка за производство и управление на качеството
  • ISO 14001 оценка за ангажимента към околната среда