Въпреки че е сравнително евтин, филтърът на Вашия климатик може да бъде най-големият фактор при определяне на ефективността на Вашия климатик, на дълголетието на Вашия уред, както и на Вашето здраве. Ето няколко прости, но изключително важни съвета за Вашия AC /air-conditioning – от английски: климатичен/ филтър, които можете да използвате, за да може Вашето здраве, както и Вашата HVAC система /heating, ventilation, and air-conditioning – от английски: ОВК – отопление, вентилация, и климатизация/ да работи гладко много години напред.

Каква е целта на на климатичния филтър?

Въпреки че филтърът на климатика може да премахне алергените от въздуха и да повиши качеството на въздуха във Вашия дом, много от потребителите не знаят, че основната цел на филтъра не е предназначена основно за това, а за самата ОВК система. Запушеният климатичен филтър може да намали въздушния поток значително, да увеличи времето, което системата трябва да работи, и да причини значителен стрес на вътрешните компоненти на климатика. Първостепенна роля на AC филтъра е да ограничи прахта и други замърсители да се събират покрай изпарителя на бобината и покрай други компоненти, тъй като в противен случай се намалява скоростта, с която се обменя топлина. Освен това, тази мръсотия и отломки може да събират по различните движещи се части на вашия мотор и вентилатор, което също намалява тяхната ефективност. В действителност, един мръсен изпарител на бобината може да увеличи разходите Ви за комунални услуги от 5% до цели 40%.

Рутинната подмяната на климатичния филтър ще подпомогне климатичната система да работи безпроблемно и да се предотврати натрупването на плесен, прах и други алергени. Това може да наложи почистването на климатичните канали, което е ненужен разход. За повече информация относно това, можете да разгледате статиите Трябва ли да се почистват въздуховодите? и Как да се предпазим от мухъл?

Как подмяната на климатичния филтър подпомага Вашето добро здраве?

Една от многото ползи от смяната на климатичния филтър е тази върху Вашето здраве. Независимо дали имате надеждна имунна система или страдате от тежки алергии или астма, преминаването на въздуха през климатика е от съществено значение за доброто Ви дихателно здраве. Рутинната подмяна на климатичния филтър е от съществено значение за намаляване размера на органичния материал, който се натрупва в системните канали и може да подпомогне растежа на мухъл. Мухълът във Вашата климатична система може да предизвика някои нежелани симптоми, включително хронична кашлица, хрипове и да увеличи вероятността от астматични пристъпи.

Ако вие или член на семейството ви страда от тежки алергии или астма, бихме препоръчали тази статия Как поддръжката и грижата за Вашия климатик може да облекчи симптомите на астма?

Колко често трябва да си сменяте филтъра на климатика?

Поуката от тази статия е да се помни, че климатичният филтър трябва да се сменя на регулярна база. Това означава, че филтърът на климатика е препоръчително да се сменя минимум на всеки три месеца, но е възможно и по-често, ако живеете в по-прашен или сух район. Ние от Еврофасилити Мениджмънт Ви препоръчваме да проверявате филтъра си на месечна база и ако целият филтър е тъмно сив и има “наситен” вид, тогава е време да го смените (виж снимката – употребяван филтър на снимката отдясно, нов филтър – на снимката вляво).

9

Какъв тип централен климатичен филтър използвате е също толкова важно, както и това колко често го подменяте.

Използвайте добри филтри за климатика си. Евтините климатични филтри, при които бихте могли да придържате пръста си с малко или никакво усилие, както и да виждате през него, ако го изложите срещу светлина, не са добри (този вид се среща най-често). Купете си висококачествени филтри. Ако някой в семейството ви страда от астма, не купувайте филтър с микро рейтинг на частицата по-малък от 1600, тъй като е доказано, че спазването на това правило намалява симптомите на астмата и вероятността от астматичен пристъп.

Ние от Еврофасилити Мениджмънт се грижим за Вашето благосъстояние, както и това на Вашето семейство. Насрочването на редовна смяна на климатичния филтър е един от най-важните фактори за да гарантирате дихателното здраве на Вас и Вашето семейство. Няма как да не подчертаем, че за целта е от изключителна важност да сменяте редовно филтъра на климатика си. което ще поддържа Вашата климатична система в оптимално здраве и дълголетие.