Много хора не осъзнават, че въздухът в дома може често пъти да се окаже проблем за хора, страдащи от астма и алергии, отколкото въздухът отвън, тъй като той може да е изпълнен с прах, акари и следи от домашни любимци. В действителност, според Фондацията за астма и алергии в САЩ, осем от десет души са изложени на прах и акари всекидневно, а шест от всеки десет са изложени на следи от домашни любимци. Това, което може би не знаете е, че един от най-ценните съюзници в борбата с намаляването на симптомите на астмата е Вашият климатик. Нека да разгледаме някои от факторите, за които следва да се погрижим в такива случаи:

Алергените са вещества във въздуха, които предизвикват симптоми на астма или алергии и се оценяват по големина с единицата микрон. Алергените обикновено са проникнали чрез въздуха в дома и по-късно се загнездяват в мебели и килими, което може да причини на съвсем случаен минувач астматичен пристъп. Като общо правило важи това, че колкото е по-голям размера на частиците, толкова по-бързо те се установяват във въздуха; именно, прашецът и акарите са по-големи, и се заселват много по-рано и по-бързо, отколкото следите от домашни любимци и мухъла. Затова и те са по-често срещани. При закупуване на климатична система, добрият климатичен техник ще задава въпроси за хората в семейството и затова дали някой страда от астма или тежки алергии. Ако някой страда от астма, то той най-вероятно ще предложи да се добави метод за вторична филтрация в допълнение към вашия предварителен филтър (филтърът, който сменяте на всеки няколко месеца). Има няколко възможности, включително вторични HEPA филтри и UV пречистватели, така че попитайте Вашия техник, за да персонализирате климатичната система така, че тя да отговаря на Вашите нужди.

Превенция на астма и Вашата климатична система

Най-добрият начин да намалим симптомите на астмата и астматичните пристъпи е да се премахнат всички източници на алергени наведнъж. Това би било чудесно по принцип, но кой наистина би искал да се лиши от присъствието на своя избран домашен любимец – куче или котка? За щастие, Вашата климатична система може да помогне. Съвременните климатици са проектирани с мисълта за енергийна ефективност, което означава, че те действат постоянно при по-ниски разходи за постигане на същите резултати като Вашият добър старомоден климатик (този, който може да направи дома Ви на 25 градуса за около десет минути), само че го правят за по-дълъг период от време и в по-умерена употреба на енергия. Именно по този начин, оставяйки вратите и прозорците си постоянно затворени действително повишава ефективността на климатика, но също така се случва и нещо друго – климатичната система намалява количеството на алергени, които влизат в дома ви и намалява вероятността от астматични пристъпи вследствие на алергени. Затова, не забравяйте: ако някой в дома ви страда от астма, държете затворени прозорците и вратите си и нека климатикът да работи през цялото време.

Второ, инвестицията в качествен предварителен филтър за климатика е от ключово значение в битката за намаляване симптомите на астмата. Колкото по-филтриращ е той, толкова по-малки частици ще се отстранят от въздуха, но също така и по-трудно климатичната система ще работи, за да прокара въздух през този филтър. Затова трябва да се намери компромисен вариант, който е най-подходящ за Вас и Вашето семейство.

Последно, пускайте прахосмукачка редовно (веднъж на всеки няколко дни, за страдащите от астма). Инвестирайте в добра прахосмукачка и почиствайте къщата си рутинно. A правилно монтираният климатик може ефективно да премахне алергени от въздуха, но той не може да направи нищо за алергените, които са се заселили във Вашия килим или върху мебелите. Чрез почистването, Вие или пряко отстранявате алергените, или ги пращате във въздушната струя на климатика, който ги гълта преди те да предизвикат астматичен пристъп.

В крайна сметка, намирането на начини как да се намалят симптомите на астмата и астматични пристъпи е една постоянна битка, в която климатикът е ценно оръжие, което помага за гарантирането на здравето и комфорта на Вашето семейство.

Ние от Еврофасилити Мениджмънт, можем да се погрижим за здравето и дълголетието на Вашия климатик, така че да се чувствате комфортно и здравословно у дома. Обадете ни се, за да предложим това, което можем да направим за Вас – Вие ще бъдете щастливи, че сте го направили. Нашите резултати говорят за себе си.