Един от въпросите, които най-често ни задават нашите клиенти е “Как да се предотврати появата на мухъл?” Предотвратяване появата на мухъл, и по-специално на черния мухъл от поява в дома ви е гореща тема тези дни заедно с повишаване интереса към качеството на въздуха в помещенията като приоритет на здравето. Мухълът е гъбичка, която е неизменно присъства в нашите домове и офиси, така че всеки, който очаква, че може да го премахне напълно, трябва да разбере, че това е почти невъзможно, с няколко изключения (например, лаборатории на НАСА, хирургически операционни зали и т.н.). Войната с мухъла е безкрайна. Така че, точният въпрос, който трябва да се зададе не е как да се спре появата на мухъл, а как да се намали количеството на мухъла, така че да е в здравословни нива. В тази статия ще обсъдим тайното оръжие в борбата срещу растежа на мухъл в дома ви и неговото име може да ви изненада – това не е белина или друг химически препарат – това е вашият климатик!

Предотвратяване на появата на мухъл в дома.

Преди да може да се отговори на въпроса: “Как да избегнете появата на мухъл?”, първо трябва да има разбиране за товакакво всъщност е мухъл и от какво се нуждае, за да живее. Мухълът се възпроизвежда чрез разпространение на спори във въздуха, които след това се заселват в субстрат, формират нови колонии и повтарят цикъла. Мухълът изисква три компонента, за да расте: жизнеспособна органична среда, топлина и влага. Ключът към борбата с мухъла и намаляване на количеството на мухъл в дома е да се премахне всяка един от тези три компонента. Това ще помогне да се прекъсне цикъла и да се забави растежа на мухъла и други гъбички. Мухълът не може да расте без органичен субстрат или без влага той се нуждае от топлина, за да може да живее.

Мухълът може да бъде причина за всички видове респираторни здравословни проблеми, включително хронична кашлица, хрипове и повишена честота на астматични пристъпи. Дори ако количеството на мухъла в дома не е достатъчно разпространено, че да причини тези симптоми, най-малкото може да доведе до отвратителна миризма в дома Ви, особено ако попадне във вашата климатична система. Ако мухълът или плесента проникнат във вашия климатик, резултатът се нарича “синдром на мръсния чорап” – зловонна миризма, която се разпространява в целия ви дом.

5 съвета за това как да избегнете появата и растежа на мухъл

  1. Дръжте вашия климатик включен през цялото време, за да предотвратите развитието на плесени.

Някога чудили ли сте се защо вашия климатик се нарича климатик, вместо например, охладител? Иначе казано, климатикът не се използва само за охлаждане на въздуха, но също така и уравновесява и поддържа въздуха в едни нормални граници, “климатизира” го чрез премахване на влагата. Не забравяйте, че влагата е една от трите необходими съставки, които са от съществено значение за развитието на плесен, така че дръжте климатичната система включена по всяко време, ако е възможно. Ако я държите изключена, защото е силен шума, който издава, можете да се обърнете към Еврофасилити Мениджмънт и ние можем да ви помогнем да намалите нивото на шум, идващ от климатика ви.

  1. Подсигурете таванските си помещения с вентилатори – това ще сведе до минимум развитието на плесен на вашия таван.

Таванските вентилатори могат да бъдат електрически или вятърно захранвани, като и двата вида вършат работа. Вашият таван не е климатизиран, както е къщата ви, така че трябва да е добре проветрен, за да се намали количеството на мухъл, което може да се увеличи и да се разпространи във вашия дом или офис.

  1. Използвайте UV филтър, за да се предотврати появата на мухъл в ОВК-системата.

Това е особено важно, ако някой в дома ви страда от алергии или астма. Добавянето на този филтър спомага за регулацията на плесенните спори и помага на страдащите от алергии и астма като унищожава мухъла и неговите спори. По този начин симптомите на астма намаляват.

  1. Пускайте прахосмукачка редовно, за да се отстранят органичните източници на растеж на плесени

Прахът е чудесна основа за развитие на плесени, и е приоритет да се научите как да използвате прахосмукачката ефективно. Не забравяйте, че едно от трите изисквания за доброто виреене на плесента е именно органичният субстрат. Редовното почистване премахва праха, полените и други органични съединения от килима. Това също подпомага прахта, която не се е събрала от прахосмукачката, да се вдигне във въздуха, откъдето вашия климатик може бързо да го филтрира.

  1. Изтичането на вода насърчава на растежа на мухъл, така че не забравяйте да премахнете евентуалните течове в дома си.

Дори най-малкия теч може да подкрепи развитието на плесени, и контролирането на влагата е част от трите компонента за развитието на мухъл. Водата е може би най-големият фактор, допринасящ за растежа на мухъл в дома, така че отделете време, за да премахнете дори и най-малките течове. Капка или две капки тук или там под мивката може да не изглеждат много, но след като капките са падали всяка минута цял ден, представете си колко вода се насъбира и подхранва растежа на мухъл? Ами след една седмица или един месец? Оправете всички течове и не правете никакви изключения. Ако не можете да се справите сами, изберете добър водопроводчик.

В края на краищата, вие никога няма да можете да отстраните мухъла на 100% в дома си, но след тези 5 съвета може да си помогнете в борбата срещу растежа на мухъла и да гарантирате здравето и комфорта на вашето семейство. Измислянето на начини и методи как да се предотврати мухъла не е супер наука, така че с малко превантивна поддръжка и усилия мухълът няма никакъв шанс.

Еврофасилити Мениджмънт инсталира и поддържа всички видове климатично оборудване; персонализирани за вашите нужди, включително UV филтри и персонализирана филтрация за астматици и хора с алергии, като ви помага да запази семейството си в безопасност от вредните въздействия на мухъла и осигурява високо ниво на качество на въздуха в помещенията.