Сравнително ново въведение на пазара, ламинираният паркет е популярен избор за подова настилка в цяла Европа вече повече от 20 години. В действителност, европейските производители продължават да са водещи на пазара в производството на качествени ламинати. Последователно на пазара се предлагат здрави, красиви ламинирани паркети, които устояват на изпитанието на времето.

Какво е ламиниран паркет?

Ламиниран паркет е произведен продукт с уникално трайни характеристики. Моделът на повърхността, който виждате ламинат е всъщност една снимка, отпечатана върху повърхността на материала. Въпреки че можете да намерите ламиниран паркет в различни стилове, за да имитират всички видове естествени материали, тези, които изглеждат като дърво доминират на пазара. Въпреки че повечето ламинати приличат на твърда дървесина, те не са направени от дървесни видове. Всъщност, няма масивна дървесина, използвана в тяхното изграждане.

Как се прави ламиниран паркет?

Ламинирания паркет се състои от 4 слоя, всеки конструиран с конкретна цел:

1. Поддържащият слой
Поддържащият слой е предназначен да осигури структурна цялост на продукта и да се осигури бариера срещу влага. Материалите, от които е изграден поддържащият слой, варират в зависимост от производителя, и могат да бъдат от хартия до тънък меламин. Материалите, използвани за изграждане на поддържащия слой, могат да дадат отражение върху дълголетието на продукта, така че за предпочитане е да изберете ламинат или меламинови подплати за по-добра защита срещу увреждане от вода и да придадат по-голяма стабилност на Вашия под.

2. Сърцевината
Ядрото може да бъде направено от различни материали, отново в зависимост от производителя. Най-често се използва едно ядро от HDF (високоплътни ПДЧ – плочи от дървесни частици) или MDF (средноплътни ПДЧ). И двете са издръжливи, проектирани дървени изделия, третирани със смоли, за да ги станат много твърди. Гледайте за качествен ламиниран паркет, където всички открити ръбове са третирани със смола, за да се противопоставят на подуване вследствие на въздействие на вода.

3. Фотографски слой
Под повърхностния слой върху ядрото се намира фотографско изображение с висока резолюция на дъска от твърда дървесина. Този слой понякога е наричан и декоративен слой и е това, което дава на ламинат дървесноподобният външен вид.

Точно като при снимките, разделителната способност на изображението и ламината, може да варира в зависимост от производителя. Лошо възпроизведени изображения са чувствителни към промени в цвета с течение на времето, така че гледайте за ламинат с качествено фотографско изображение.

4. Износващ слой
Износващият слой е повърхността на дъската. Той съдържа текстурата на продукта, уплътнява фотографския дизайн и осигурява изключително твърда повърхност, за да се противопоставят на ходенето по ламината, както и на други видове износване.
Покритието на износващия слой е направено от здрави материали, обикновено смола, покрита с целулоза и алуминиев оксид или меламин. Носещите слоеве са разделени на абразио класове (AC) за издръжливост. Гледайте за AC рейтинг 3 или по-висок за един красив, здрав завършек.

Четирите слоя на ламинирания паркет се смесват като се използва един от следните методи:

1. Директно налягане (DPL). Тук ламинатът се сглобява наведнъж от 4-те слоя, след което се нагрява и се пресова под налягане, за да се образува крайния продукт.
2. Високо налягане (HPL). Това е по-нов метод, който се среща при по-висококачествените ламинати. При него горните и долните слоеве се третират отделно и след това отново се сливат с основния слой под изключителен натиск.

Ако имате нужда от съвет или помощ при избора и поставянето на ламиниран паркет, ние от Еврофасилити Мениджмънт ще Ви помогнем. Не се колебайте да ни потърсите на телефони 02/9581755, 0893 493 001,0899 146 347 или да ни пишете на office@euro-f-m.com.